Nieuws

14 oktober 2019

Knuffels

Je kind is 6 maand en rond zijn zevende maand kan je baby zich hechten aan een knuffel. Maar hoe belangrijk is een knuffel? Graag geven we je enkele tips rond de knuffel.

Het overdrachtsobject

De knuffel wordt door psychologen "overdrachtsobject" genoemd, om het lievelingsvoorwerp van het kind aan te duiden waarvan het onafscheidelijk is. Rond 7 à 8 maanden begint de baby te beseffen dat de knuffel iemand anders is dan zijn moeder. Om het feit te compenseren dat ze er niet altijd is, ontwikkelt hij een speciale band met een voorwerp dat hem troost biedt en op zijn gemak stelt. Je zal dan ook merken dat je kind rond zijn 9de maand makkelijker inslaapt met een specifiek voorwerp, waardoor het zich 's nachts minder eenzaam voelt en hem afhelpt van zijn scheidingsangst.

Het is het kind dat kiest

Het is van essentieel belang de keuze van het kind te respecteren. Eigenlijk zijn er op dat vlak geen regels. Het kan gaan om een stuk stof, een dier, een pop of om een bepaalde handeling. Om welk voorwerp of welke handeling het gaat, heeft weinig belang: het is het kind dat kiest en dat beslist hoe sterk het eraan gehecht is en wanneer het er afstand van kan doen. Het kind maakt zijn keuze meestal tussen zes en twaalf maanden, en deze "liefdesgeschiedenis" duurt tussen drie en zes jaar, afhankelijk van het kind. Sommige kinderen zijn helemaal niet gehecht aan een voorwerp omdat ze er geen nood aan hebben.

Neem nooit de knuffel af!

Respecteer de keuze van het kind als het sterk gehecht is aan zijn knuffel. Meng je niet in die relatie want ze beantwoordt aan een behoefte. Het gaat hier immers om een belangrijke fase in de ontwikkeling van het kind. Neem de knuffel nooit af of was de knuffel enkel als het kind daarmee akkoord gaat, want zijn geur is zeer belangrijk. Vandaar dat je je kind er beter zeer vroeg aan gewend maakt zijn knuffel regelmatig te wassen. Vergeet de knuffel niet mee te nemen als je het huis verlaat, zeker niet als het elders overnacht. Maar opgelet: verlies hem niet, want dat zou gegarandeerd een drama zijn. 

Tips bij het verliezen van de lievelingsknuffel

  • zoek naar dezelfde knuffel in de winkels of op het internet
  • koop een reserveknuffel
  • maak geen drama van het verlies van de knuffel, maar praat erover en haal samen herinneringen op zodat het kind beter kan omgaan met het verlies
  • koop samen een andere knuffel die het kind zelf kiest en hem kan troosten 

Bij VACO kan je terecht voor allerhande knuffels. Neem een kijkje op

http://vaco.be/nl/productgroepen/212381/ik-speel/peluches